Ondernemen

Ondernemers spelen een belangrijke rol bij het succes van Harderwijk en omgeving,

Het gebied rond Harderwijk staat bekend om de bedrijvigheid op het gebied van de industrie en het toerisme, samen met de visserij die sinds het afsluiten van de Zuiderzee in belang gedaald is. Toch is dit lang niet alles op het gebied van ondernemen in en rond Harderwijk. Het gaat te ver om Harderwijk het zakelijk hart van Gelderland te noemen, maar het aantal bedrijven blijft hier gestaag stijgen, samen met de werkgelegenheid en het aantal kleine zelfstandigen.

 Horeca in Harderwijk

De horeca is belangrijk voor Harderwijk. De toeristen die naar de stad komen, die moeten kunnen eten en drinken. Tegelijkertijd zijn er meer dan genoeg monden in Harderwijk zelf die gevoed moeten worden. Vooral in de zomer is het goed vertoeven bij de plaatselijke horeca. Aanbiedingen, veel mensen en gezellige terrasjes bepalen in hoge mate de status van de stad. De horeca is het eerste dat de mensen zien en is meestal ook hetgeen dat het best onthouden wordt.

Winkels en andere detailhandel

Bedrijventerreinen

Op plekken waar veel mensen komen, wordt veel gekocht. Toeristen die iets vergeten zijn, voorbijgangers die iets leuks in de etalage zien en mensen die specifiek naar Harderwijk komen voor de winkels. Ben je op zoek naar een sterke locatie om een winkel te beginnen, dan is Harderwijk zonder enige twijfel een sterke keuze. Meer dan een miljoen mensen komen jaarlijks naar de stad.

Harderwijk staat niet bekend om het grote aantal bedrijventerreinen, maar er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om een kantoor of pand te vinden. Lorentz is het zelfs het grootste aangesloten bedrijventerrein van Gelderland en hier zijn veel bedrijven dag in dag uit aan het werk. Vooral transportbedrijven weten hun weg naar Harderwijk te vinden vanwege de centrale ligging en goede bereikbaarheid.

Ook zijn containers en bulkproducten gemakkelijk te verschepen van en naar Harderwijk vanwege de aanwezigheid van de haven.

Ook de eenmanszaken nemen in aantal toe, waarbij vooral dienstverlenende bedrijven opgezet worden. Dit kunnen klusjesmannen zijn, maar het kunnen ook bedrijven zijn die hun focus richten op de aanwezige ondernemers die altijd meer dan genoeg werk te doen hebben.

Overige bedrijven en de gemeente

Ook de gemeente is een ondernemer in Harderwijk met veel projecten. Tegelijkertijd stimuleert de gemeente nieuwe ondernemers die een bedrijf of onderneming op willen richten in deze omgeving. Het is duidelijk dat ondernemers een streepje voor hebben en met het groeiende aantal zelfstandige ondernemers is dat geen verkeerde keuze.

Is Harderwijk een goede keuze?

De regio rond Harderwijk groeit hard en het aantal ondernemingen en inwoners neemt hard toe. De prijzen liggen veel lager dan in de Randstad en tegelijkertijd is er meer potentie en meer mogelijkheden voor groei, zeker op de langere termijn. Ben je op zoek naar een locatie om een onderneming te starten en ben je actief binnen de horeca, detailhandel of transport? Dan is Harderwijk zeker een stad die je even moet bekijken voordat je een definitieve keuze maakt. Niet alleen vanwege de mogelijkheden voor de onderneming, maar ook vanwege het omringend natuurschoon, de fijne sfeer en de fraaie uitzichten.