Ermelo

De gemeente Ermelo heeft geen roerige geschiedenis zoals het nabijgelegen Harderwijk.

Toch is Ermelo een gemeente die wel degelijk omvangrijk is. Met meer dan 25.000 inwoners en een oppervlakte van meer dan 87 vierkante kilometer is het een gemeente die zeker telt. Toch is de gemeente veel groter geweest in het verleden. In 1812 werd Nunspeet van Ermelo afgescheiden, waarna Nunspeet in 1818 weer onderdeel van de gemeente zou worden. Bij de herindelingen van 1972 werd besloten dat Nunspeet toch opnieuw gescheiden zou worden, waarna Ermelo weer alleen verder zou gaan. Ermelo staat vooral bekend om de recreatiemogelijkheden

 De heide van Ermelo

Ermelo staat bekend als een gemeente waarin recreatie belangrijk en zeer goed mogelijk is. Dat heeft vooral te maken met de Ermelosche Heide, waar meer dan 300 hectare natuurterrein beschikbaar is voor recreatie. Heerlijk voor een dagje weg dus, zeker met alle wandelpaden, paden om te fietsen en de routes die te paard afgelegd kunnen worden. Overigens is Ermelo prima bereikbaar: zowel via de A28 als met de trein is de gemeente eenvoudig aan te doen.

De geschiedenis van Ermelo

Ermelo heeft een geschiedenis die ver voor de geschiedenis van Harderwijk begint. Er is veel meer bekend over de geschiedenis van Ermelo omdat er meer gedocumenteerd is en er meer overblijfselen teruggevonden zijn. Onder andere van de oorspronkelijke bevolking die reeds 4000 jaar geleden Ermelo als woonplaats kozen. De Romeinen zouden een compleet kamp in Ermelo bouwen, en de contouren van het marskamp zijn nog altijd in het landschap te zien. Overigens is er ook informatie beschikbaar wanneer je het fietspad volgt.
De rest van de geschiedenis in de tijd van de Middeleeuwen en Franse bezetting volgt grotendeels de geschiedenis van Nederland.

In de vroege twintigste eeuw begint ook in Ermelo de uitbreiding van de bevolking en moet er gegroeid worden. Veel ruimte is er niet, dus groeit Ermelo vooral in de richting van het westen. Dit is de reden waarom de kerk van Ermelo niet meer in het midden ligt, terwijl dit wél altijd het geval was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebeurde er relatief weinig in Ermelo, pas na ’45 begon de stad aan de echte turbulente groei waardoor direct woningnood ontstond

en nog meer woonwijken uit de grond gestampt moesten worden. Vooral defensie was hier bijzonder actief; Ermelo is dan ook meer dan bekend onder de mensen die dienstplicht hebben gehad.

Er zijn veel kerken, maar alle kerken hebben relatief weinig leden en hebben vooral een regionale functie. De kerken in Ermelo zijn nagenoeg allemaal ontstaan in de twintigste eeuw in de jaren ’20, ’30, ’50 en ’70 waarmee ook het Nederlandse beeld gevolgd werd.

Monumenten en levende geschiedenis

Ermelo heeft een groot deel dat beschermd dorpsgezicht is, waarom tal van monumenten. Dit zijn onder andere oorlogsmonumenten, maar er zijn uiteraard ook gemeentelijke monumenten en rijksmonumenten in de gemeente te vinden.

Vooral veel kerken

Buitenstaanders zien vooral veel verschillende kerken in Ermelo. Religie heeft hier altijd een grote rol gespeeld het grote aantal scheuringen en splitsingen is hier duidelijk te zien.